dilluns, 25 de febrer del 2008

Un comunsita president de Xipre i el Die Linke avança a Hamburg

Doncs sí, no sé si ho sabíeu, però a l'illa de l'extrem oriental del mediterrani (partida en una part xipriota i una part turca per una invasió turca diria que als 60) fa temps que el govern de la part xipriota és de majoria comunista. Però ahir a les eleccions presidencials el candidat comunista Demetris Christofias, que ja va guanyar la primera volta, ha sigut escollit president de Xipre amb el gairebé 54% del vots. Només vull felicitar al poble xipriota per la seva maduresa política de veure la necessitat d'una canvi real de la societat. A més cal destacar que aquest poble es troba encara en discussió sobre l'adhesió a un dels pols de poder capitalistes com és la UE i tenint aquesta discussió, aconseguir un govern i president comunista que té com a prioritat resoldre la divisió territorial de l'illa i sobretot les condicions de vida de la classe treballadora i popular és un gran èxit. També cal felicitar AKEL i EDON (Partit i Joventut) per què alguna cosa deuen fer bé per guanyar.

Per continuar parlant de comunistes, a Alemanya el Die Linke (Partit de l'Esquerra, una Izquierda Unida a la alemana) a tret representació a Hamburg un estat de l'oest d'Alemania on històricament l'esquerra comunista era molt dèbil. S'han aconseguit 7 diputats, el 6,4% dels vots, i a més s'ha aconseguit un retrocés de la dreta del CDU de la Merkel, amb 42,6%, que perd la majoria absoluta. Ara el paronama queda obert ja que els aliats de la CDU no han arribat al 5% per treure representació i la suma del SPD, amb 34%, (PSOE alemany) i els Verds, amb 9,6%, tampoc dona per aconseguir un govern amb majoria absoluta. Així que els companys/es del Die Linke son decisius.

Més info:
Xipre: en castellà.
Alemanya: en alemany o en anglés (traduit per google).

Per últim també dir que a la República de Cuba ja hi ha nou cap d'Estat i de Govern (President del Consell d'Estat i del Consell de Ministres), que és el fins ara Vice-President Raúl Castro que ha sigut aprovat per unanimitat per l'Assemblea Nacional del Poder Popular. Informació a Granma

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones notícies aquestes de Xipre i Cuba. Afegiria un enllaç molt interessant al tema de les eleccions cubanes a Cubainformacion.tv.

Sobre el tema del parlament d'Hamburg, és una bona notícia que Die Linke hagi obtingut aquesta bona representació. Però jo no seria tan optimista sobre el paper decisiu a l'hora de formar majoria parlamentaria. Les gran coalicions, "sociovergències" com en diuen aquí, estan força de moda, i a Alemanya ja està funcionant al govern federal. A veure que passa...

Salut!!

Marc ha dit...

Carles, pel que hem sembla recordar, a Hamburg el SPD es de l'ala esquerra dins del SPD federal i per acabar-ho d'adobar, el CDU és de l'ala més dretana (per no dir feixista) del CDU, així que no crec que facin govern de gran aliança, sobretot quan dins del SPD comencen a haver moltes crítiques sobre aquesta aliança, sobretot per què fa por l'aparició del Die Linke.

Anònim ha dit...

Esperem que tinguis raó... ;-)