dijous, 29 de gener de 2009

Resposta Conflicte Israel vs Palestina de la Generalitat de Catalunya

Farà ja diversos dies que vaig enviar la carta a la vicepresidència de la Generalitat de Catalunya sobre el tema de la matanza a Gaza i les relacions de la Gene amb Israel. Dimarts vaig rebre la resposta sobre les meves preguntes, us la adjunto per si us interessa (ja aviso que a mi no m'agrada gaire la resposta...).

Benvolgut/da senyor/a,

Responem a la queixa que va fer arribar a la Bústia de Comunicació, adreçada al Vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, on demana al Govern que condemni els atacs del Govern d’Israel a la Franja de Gaza; la congelació dels acords de col·laboració en els àmbits de noves tecnologies de la comunicació (TIC) i de les tecnologies de l’aigua; i que es suspengui la reunió prevista entre una delegació d’empresaris catalans i el Govern d’Israel.

Referent a la primera demanda ha de saber que el passat 9 de gener el Consell Català de Foment de la Pau va fer una Declaració davant dels fets a la Franja de Gaza. Reproduïm una part del text:

“El nostre enèrgic rebuig a l’acció del govern israelià i de Hamas. Considerem que la fonamentació de la resposta del govern d’Israel en el seu dret a la defensa pel llançament de coets per part de l’organització Hamas, és desproporcionada, cruel, mancada de tota ètica i fonament de dret (el govern israelià ha actuat al marge de tots els procediments, criteris i normes establertes internacionalment per afrontar conflictes) i de lògica, en clau de seguretat (aquest atac, lluny de fomentar la pau, incrementarà la inestabilitat de la zona i perjudicarà la seguretat de ciutadans i ciutadanes tant de la població palestina com israeliana)”.

Pot seguir llegint la declaració a:

http://www20.gencat.cat/docs/Departament_de_la_Vicepresidencia/Departament/Premsa/Documents/Documents_estatics/2009/01%20Gener/090109_declaracio_gaza.pdf

Volem informar que el Govern de la Generalitat va crear el Consell Català de Foment de la Pau el passat 20 de setembre de 2005.El nou òrgan coordina l’actuació de la Generalitat i dels ens locals en les actuacions de foment de la Pau.

El Consell Català de Foment de la Pau està integrat pels departaments de la Vicepresidència; Interior, Relacions Institucionals i Participació; Justícia; i Educació; l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD); els grups parlamentaris catalans; el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; la Federació Catalana d’Organitzacions No Governamentals per la Pau; el Consell Interuniversitari de Catalunya; el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; el Centre UNESCO de Catalunya; el Consell Escolar de Catalunya; la Fundació CIDOB i cinc persones expertes en l’àmbit de la cultura de la pau.

Amb relació a la segona petició, de supressió dels acords de col·laboració en els àmbits de noves tecnologies de la comunicació (TIC) i de les tecnologies de l’aigua, volem informar que actualment no hi ha cap acord oficial signat entre el Govern de Catalunya i el Govern d’Israel.

La reunió del vicepresident del Govern amb el president de l’Estat d’Israel s’emmarcava en el viatge oficial a Jordània que el vicepresident va fer el passat mes de novembre del 2008. En aquest país tenia com principal missió reunir-se amb el ministre d’Afers Exteriors de Jordània, Salaheddin Al-Bashir; i d’intervenir a la reunió anual de la Taula de Donants de l’Agència de les Nacions Unides per a l’Ajut als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA).

La UNRWA és l’agència de Nacions Unides, creada el 1949, encarregada de prestar serveis socials bàsics a la població palestina refugiada a Cisjordània, la Franja de Gaza, Líban, Jordània i Síria, i s’ocupa de 4.4 milions de palestins. UNRWA és l’agència de NNUU amb més persones empleades i el seu pressupost al 2008 ha estat de 515 milions de dòlars.

Paga la pena destacar que Catalunya és l’únic govern d’un ens no estatal que participa com a donant a l’UNRWA, amb possibilitats d’intervenir al costat dels Estats en aquest tipus de reunions.

Cronologia i antecedents de la cooperació de la Generalitat a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i la UNRWA

  • 2004, l’ACCD va signar el 1ER conveni marc de col·laboració amb la UNRWA per impulsar accions de cooperació al desenvolupament i acció humanitària als camps refugiats palestins. En el marc d’aquest conveni:
  • 2005: (addenda de 360.000€) rehabilitació centre de salut de Nusseirah a la Franja de Gaza.
  • 2006: (addenda de 445.222€) rehabilitació part de l’escola de Deir El Balah (també a la Franja de Gaza), destruïda per l’Exèrcit israelià. Complementàriament, es va signar una altra addenda per fer front a la crisi humana viscuda l’estiu per la reinvasió de la Franja per part de l’Excèrcit israelià.
  • 2007: (addenda de 419.360€) la delegació catalana va ser convidada a la Reunió de Donants de la UNRWA a Amman. Es va signar l’addenda per impulsar un programa d’atenció psicosocial a nenes i nens palestins refugiats dels 19 camps de Cisjordània davant de la seva contínua exposició al context de violència que es viu a la zona.
  • Gener 2008: L’ACCD i UNRWA signen la renovació del conveni marc (finalitza desembre 2011). L’Acord NO té contingut econòmic i té com objectiu expressar la solidaritat de la Generalitat amb la població refugiada palestina. En aquest acord, però, la Generalitat es compromet a participar en el finançament d’un programa de col·laboracions que es fixaran mitjançant la firma d’addendes com la que ens ocupa.
  • Addenda 2008 que es va signar durant el viatge del novembre: 430.000 €
    • Aportació econòmica a favor d’UNRWA en el marc del Programa Comunitari de Salut Mental.
    • 3 objectius específics:
   1. Promocionar l’educació en qüestions mentals
   2. Detecció dels “desordres” psicosocials entre els nens i els pares.
   3. Establir un sistema de derivació als professionals especialitzats.

Des que el passat 27 de desembre de 2008 va començar l’ofensiva Israeliana sobre la Franja de Gaza, el Govern de la Generalitat ha gestionat dues intervencions més:

 1. El dia 3 de gener 2009, la Generalitat va acordar destinar 100.000 euros a la crida d’emergència de Nacions Unides per la situació humanitària a la Franja de Gaza.

 1. El dia 9 de gener de 2009, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Creu Roja envien 10 tones d'ajut humanitari a Gaza. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha finançat el carregament de 10 tones d’ajut humanitari que, per valor de 45.000 euros, va sortir el matí del 9 de gener cap a la Franja de Gaza des del Magatzem d’Acció Humanitària i d’Emergències de la Creu Roja. El carregament està format per 1.000 kits d’higiene i 1.000 kits de cuina.

Des del Gabinet del Vicepresident esperem haver donat una resposta acurada i restem a la vostra disposició per a qualsevol altra cosa que necessiti.

Gabinet del Vicepresident

2 comentaris:

Carles ha dit...

MOLT BÉ, COMPANY. Ara caldria confirmar les dades i fora bo que ho fes el propi Carod. Salut. Carles

Iñaki ha dit...

Ei Marc, canvia'm el link que els tens malament. Ja hauries de saber que ara estic a www.iescudero.cat
Bon final de kapde, company!