diumenge, 13 de gener del 2008

Videojocs i llibertat

Com que tot és política. Ara parlarem de videojocs i llibertat, i aquesta serà la primera entrega.

Tinc pendent escriure sobre el videojoc de la Guerra Civil Espanyola "Sombras de Guerra" que va sortir fa poc, però m'hagués agradat veure'l (jugar-hi) abans d'escriure però ho veig complicat fer-ho de manera legal, per que de manera il·legal descarregant el joc d'Internet em fa mandra buscar-lo, així que us deixo l'enllaç a la bitàcola d'en Toni Salado on parla del joc casi tan malament com ho pensava fer jo mateix.

Per altre banda, no em surt a compte comprar-lo per diversos motius, però el principal és que no tindria temps per jugar-hi i que avui, en el dia d'Internet i la connectivitat, si volgués jugar amb alguna altra persona amiga on-line tindria un problema: l'altra persona també l'ha de comprar! No podria deixar-li jo una còpia privada del meu? NOOOOOOOOOO, Pirata!!!! (sí, sí, de cop duria un parxe a l'ull, una pota de fusta i aniria en vaixell pels 7 mars) No rigueu, per l'SGAE seria això!

Per tant com a fervent defensor de la Llibertat aposto per el temps lliure que tinc i el vull perdre davant d'un ordinador jugant (si, ha vegades ho faig, que passa! Pot ser divertit i tot) a fer servir videojocs lliures. Lliures, us sona lo de Programari (Software in English) Lliure? Us sona Linux? Doncs te la mateixa filosofia, la gent que ho fa té els drets d'autor (clar, això és obvi, ho han fet aquestes persones, s'ha de reconèixer el seu treball) però a la llicència que utilitzen per distribuir-ho no coarten la llibertat de l'usuari final de l'ús de la seva creació. I a més moltes vegades ofereixen el que fan gratuïtament encara que et cobren si vols millores, manteniment, etc... (la gent ha de menjar no?). Però, sobretot la gràcia recau en que l'usuari final tenim la llibertat de distribuir aquesta creació (respectant qui es l'autor), de si en sabem: fer modificacions i millores, fins i tot (depenent la llicència) podríem ficar-ho en CDs i vendre-ho. Els usuaris podem fer moltes coses més sense tornar a pagar, som més lliures en el se ús.

Seguiré amb els jocs i ja faré reflexió profunda sobre les llicències lliures a la següent entrada sobre el tema.

Un dels jocs que més fama han tingut a nivell mundial que fos d'estil de dur un personatge amb una arma (en aquest cas era o un terrorista o un antiterrorista amb armament real avui dia) i que es jugava principalment en xarxa a l'ordinador vas ser (i no sé com està avui, per la meva desconnexió d'aquest món) el Counter-Strike (CS). Doncs l'altre dia l'amic Afr0_style em va enviar un enllaç del joc Urban Terror per que me'l mires, que era lliure i era com el Counter i així recordavem vells temps "fent uns caps" com quan érem universitaris i això d'estudiar telecomunicacions encara que complicat no ens amargava pas la vida; i fèiem llargues tardes de "caparrons"; allò era vida... Doncs res, el vam provar, i realment l'Urban Terror encara que és diferent, no cal jugar tant en equip, és bastant millor gràficament que el CS i sobretot, és lliure, qualsevol se'l pot descarregar, instal·lar i posar-se a jugar a la pila de servidors que la comunitat (si, comunitat, el desenvolupament és col·lectiu, el manteniment també i tothom de manera desinteressada col·labora) té en marxa. A més, el bo del software lliure és que al tenir el codi font, la gent s'ha currat tant versió del joc per Windows, com per Linux i també per Mac, ningú té excusa per no provar-lo! No sé, com el títol d'un llibre jo crec que cal usar software lliure per una societat lliure.

Per que veieu que amb software lliure es poden fer coses igual i millors que les privatives i comercials de les grans multinacionals aquí us poso aquest joc: Urban Terror baixeu-vos la versió 4.1 que és la darrera, són al voltant de 700 megues, busqueu a la pestanya de downloads.

Proveu, divertiu-vos i distribuïu, per que la distribució és lliure!


PD: si el proveu, quan aneu a jugar a un servidor veureu un botó que posa Find Friends podeu buscar-me (si estic jugant que ho dubto) posant jomismo.

1 comentari:

Edu ha dit...

Que bó! :D sí que era vida allò ehh, llàstima que només va ser el primer any :(

El que dius que no s'ha de jugar tant en equip també depen de la modalitat que practiquies, Deathmatch, Capture the Flag, Survivor o Bomb. En el case de la modalitat 'Bomb' és la mateixa que el CS, uns posen la bomba i els altres la desconnecten :) encara que cosa més trobar un servidor que jugui amb aquesta modalitat.

Molt bó el post explicant el joc, i sobretot donant força a que sigui lliure ! :D

Salut!